Charakteristika vín vinárstva J&J Ostrožovič
(Tokajská oblasť)
Biele vína
Devín, neskorý zber, ročník 2007, 0,75 l
Veľmi intenzívna nádherná zlatistá farba. Vôňa je silná, kvetinovo-korenisto-ovocná s muškátovými tónmi, aromatikou čierneho muškatelového čaju a stopami dozretej broskyne. V chuti je tiež značne aromatické, plné a má menej kyselín. Víno je na zenite zrelosti. Ako predstaviteľa slovenskej odrody ho odporúčame vyskúšať (hodnotené 26.11.2009, 85 bodov).
Furmint, slamové víno, sladké, ročník 2006, 0,375l
Alkohol: 9,0% Zvyškový cukor: 216 g/l
Intenzívna jantárovo-žltá farba. Vôňa mnohotónna pretkaná vôňou egrešu a hrušky. Chuť intenzívna, komplexná so stopami medu, egreša, hrušky, čerstvej figy, sušeného ovocia, veľmi čistá, príkladne vyvážená napriek vysokému obsahu zvyškového cukru. Fantastické víno (hodnotené 10.5.2009, 96 bodov).
Lipovina, akostné víno, polosuché, ročník 2008, 0,75l
Alkohol: 12,4% Zvyškový cukor: 7,2 g/l Kyseliny: 7,2 g/l
Farba žlto-zelenkavá, strednej intenzity. Intenzívna ovocno-kvetinová vôňa s jablkom a kvetom lipy. Chuť intenzívna, ľahšia, ovocná a napriek vysokej kyseline pomerne vyvážená. Osviežujúce víno (hodnotené 25.4.2009, 25.11.2009, 82 bodov).
Lipovina, neskorý zber, polosladké, ročník 2007, 0,5l
Alkohol: 12,0% Zvyškový cukor: 14,8 g/l Kyseliny: 6,8 g/l
Zlatistá intenzívna farba s červenkastým odtieňom. Vôňa je jemná so stopami jablka a limetky. V ovocnej chuti po jablku a limete dobre vyvážené, dochuť mierne horkastá. Víno, ktoré sa pije ľahko (hodnotené 16.4.2008, 83 bodov).
Lipovina, bobuľový výber, polosladké, ročník 2006, 0,5l
Alkohol: 12,2% Zvyškový cukor: 39,5 g/l Kyseliny: 6,75 g/l
Vôňa medu a červených ríbezlí. Perfektne zladené zložky vína poskytujú veľkolepý chuťový zážitok. Takéto víno treba raz skúsiť (hodnotené 20.8.2008, 92 bodov).
Muškát žltý, výber z hrozna, polosladké, ročník 2008, 0,75l
Alkohol: 11,71 % Zvyškový cukor: 18 g/l Kyseliny: 9 g/l
Žlto-zelenkavá farba, stredné intenzívna. Muškátová ovocno-kvetinová vôňa je pretkaná marhuľami, marakujou a bazovým kvetom. Chuť je čistá, intenzívna a výborne vyvážená so zvyškovým cukrom. Napriek zvyškovému cukru, víno pôsobí sucho, čo ocenia i konzumenti suchých vín. Skvelé víno (hodnotené 26.6.2009, 21.8.2009, 88 bodov).
Muškát žltý, akostné víno, polosladké, ročník 2008, 0,75l
Alkohol: 11,71% Zvyškový cukor: 14,8 g/l Kyseliny: 6,8 g/l
Farba žlto-zelenkavá, strednej intenzity. Nevtieravá muškátová vôňa, chuť odrodová, veľmi čistá na akostné víno. Víno, ktoré nesklame (hodnotené 19.4.2008, 82 bodov).
Muškát žltý, neskorý zber, polosuché, ročník 2007, 0,75l
Alkohol: 12,1% Zvyškový cukor: 6,6 g/l Kyseliny: 5,4 g/l
Žlto-striebristá farba strednej intenzity. Intenzívna ale príjemná odrodová muškátová vôňa, svieža chuť s dochuťou pomarančovej a grepovej šupky (hodnotené 17.4.2009, 86 bodov).
Muškát žltý, kabinetné, suché, ročník 2007, 0,5l
Alkohol: 12,0% Zvyškový cukor: 1,2 g/l Kyseliny: 5,7 g/l
Slamovo-žltá farba nižšej intenzity, vôňa bazového kvetu so šupkou z citrusov
Svieže, ľahké víno, príjemné v chuti, dochuť po pomarančovej šupke (hodnotené 1.4.2009, 83 bodov).
Rizling vlašský, neskorý zber, polosladké, ročník 2007, 0,75l
Alkohol: 11,8% Zvyškový cukor: 22,0 g/l Kyseliny: 5,0 g/l
Farba slamovo-žltá, intenzita veľmi dobrá. Víno netypické na odrodu Rizling vlašský s aromatikou kvetov, korenistú chuť zrovnovážňuje zbytkový cukor. Kvôli nižšej kyseline ocenia i nevinári (hodnotené 17.4.2009, 87 bodov).
Tramín červený, výber z hrozna, polosladké, ročník 2007, 0,75l
Alkohol: 12,2% Zvyškový cukor: 42,0 g/l Kyseliny: 5,1 g/l
Zlatožltá farba, ovocno-korenistá vôňa, nevtieravá a harmonická. Plná ovocno-medová chuť, veľmi čistá, s dochuťou po lesných jahodách. Netradičný tramín medzi tramínmi (hodnotené 20.11.2008, 88 bodov).
Víno Kráľovnej Alžbety, neskorý zber, polosuché, ročník 2003, 0,75l
Alkohol: 13,0% Zvyškový cukor: 7,0 g/l Kyseliny: 6,5 g/l
Medová vôňa so stopami egrešov, hrušky a vanilky, intenzívna plná chuť s grepovou dochuťou. Víno vyrobené z Furminu a Lipoviny (hodnotené 18.4.2008, 86 bodov).
Tokajské výbery
Tokajský výber, 3-putňový, ročník 2007, 0,375l
Alkohol: 11,5% Zvyškový cukor: 42,0 g/l Kyseliny: 5,1 g/l
Jantárova farba oranžovým odleskom. Vôňa oxidatívna s tónmi opečeneho chleba, hrozienok a kandizovaného ovocia v rume. Chuť značne sladká, ale veľmi dobre vyvážená pripomínajúca med, hrozienka a kandizované ovocie (hodnotené 5.4.2009, 86 bodov).